Na kilka tygodni przed Świętami Bożego Narodzenia, rozpoczynamy planowanie rodzinnej wigilii i reszty świątecznych dni
Niektórzy, w zależności od miejsca pracy, wybierają się także na wigilię firmową. W odróżnieniu od tej spędzonej z rodziną, zwykle zamawia się catering. Jest to coraz popularniejszy wybór i odchodzi się od samodzielnego przygotowywania potraw.
Rodzaje cateringów
Skupiając się na szczegółach, rodzajów cateringu można wypisać mnóstwo. Jednak najważniejszych z nich jest kilka. Posiadając bazową wiedzę na temat rodzaju cateringu, można skupić się na jego poszczególnych elementach. Podczas organizacji imprez firmowych stoimy przed zadaniem wyboru cateringu. Nie jest to proste zadanie, zwłaszcza, gdy firma posiada wielu pracowników.
Jakie kategorie cateringu firmowego możemy wyróżnić?
- Zimny – zwykle jest zamawiany na różnego rodzaju eventy, imprezy, spotkania. Pełni rolę zimnej płyty, w której skład wchodzą przekąski, kanapki, tartinki, sałatki i inne posiłki nadające się do zjedzenia na zimno. Tego rodzaju catering może przetrwać kilka godzin, dlatego jego wybór często pada przy okazji wydarzeń. Przy okazji wigilii będzie świetnym dodatkiem.
- Ciepły – organizując niektóre spotkania, warto wziąć pod uwagę wybór ciepłych posiłków. Zimne przekąski sprawdzają się w większości przypadków, ale na spotkaniach, takich jak na przykład wigilia firmowa, na stole nie może zabraknąć ciepłego i pełnego dania. Dzięki odpowiednim naczyniom, potrawy utrzymują ciepło przez kilka godzin.
- Dietetyczny – wigilijne potrawy składają się z wysokiej ilości tłuszczu. W obecnych czasach jest bardzo dużo sposobów na „odchudzenie” klasycznych i wysokokalorycznych dań. W zależności od rodzaju firmy i preferencji pracowników, catering z dietetycznymi potrawami może być świetnym rozwiązaniem.
- Wykluczający produkty/składniki – na przykład wegański, wegetariański, bez laktozy, bez glutenu, itd. – wiele osób decyduje się na wykluczenie niektórych produktów ze względów etycznych lub zdrowotnych. Taki rodzaj cateringu powinien być wybrany, aby dostosować się do poglądów pracowników.
Co zrobić, żeby każdy był zadowolony?
Wybór cateringu na pewno nie będzie prosty. Początkowo należy przeprowadzić wywiad środowiskowy wśród pracowników, aby poznać ich preferencje. Nie będzie nic gorszego niż kilka osób, które będą praktycznie głodne podczas wigilii. Mimo, że czasem ciężko dogodzić każdemu, to stawiając na różnorodność potraw, możemy mieć pewność, że wszyscy będą zadowoleni. Pyszne jedzenie jest równie istotne, co atmosfera.