Lunchboxy to wygodne pudełka służące do noszenia ze sobą jedzenia na wynos

 

 

Zazwyczaj kojarzone ze szkolnymi pojemnikami w księżniczki i autka oraz kanapkami z szynką w środku – jednak od jakiegoś czasu zyskują zupełnie nowe znaczenie, popularyzując się wśród pracowników dużych korporacji, biur, a także osób propagujących zdrowy tryb życia. Odkąd bycie “fit” stało się modne i pożądane, coraz więcej osób nosi ze sobą przygotowywane przez siebie posiłki, by zaoszczędzić pieniądze, czas w ciągu dnia, a także ilość konserwantów i chemii dostających się do naszego organizmu. Co ciekawe, na to rosnące zapotrzebowanie odpowiadają chętnie firmy cateringowe, dodając do swojego menu catering dla firm, w tym pracownicze lunchboxy.

Skąd bierze się taka masowa miłość do lunchboxów?

Miliony pomysłów

Lunchboxy wymagają sporej dozy fantazji i kreatywności w kuchni – w końcu nikt nie chce jeść 5 dni w tygodniu tego samego. W Internecie można znaleźć wiele artykułów na temat tego, co można zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na siłownię. I są to pomysły, które mogą zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia, gdyż wiele z przepisów wybija się pod względem połączeń smakowych ponad zwykłe naleśniki z serem. Oprócz tego znajdziemy przepisy na słodko i słono, szybkie i wymagające (jeśli akurat chcemy pobawić się w szefa kuchni). Różnorodność pomysłów jest tak duża, że aż kusi do przetestowania chociaż kilku z nich. Kreatywnością popisuje się także każda firma cateringowa proponująca w swojej ofercie obiady dla firm i lunchboxy.

Oszczędność

Nie trzeba chyba tłumaczyć, że wiele osób sięga po tę formę posiłków poza domem, gdyż jest ona najbardziej ekonomiczna. Nie dość, że oszczędzamy pieniądze, to jeszcze swój organizm, gdyż dostarczamy mu tylko tego, czego potrzebuje – w końcu sami decydujemy, jakie składniki mają znajdować się pod pokrywką naszego pojemnika.

 

 

Moda na zdrowie

Siłownia, wegetarianizm i weganizm, warzywa i owoce “bio” oraz “eco”? To wszystko wyznaczniki ostatnich lat, od kiedy zdrowy tryb życia stał się po prostu modny. Osób w fast-foodach ubywa, bo choć są szybkie i sycące, ich niejasny skład i prawie zerowe wartości odżywcze odrzucają osoby chcące zgubić zbędne kilogramu lub po prostu dbające o swój organizm. Lunchboxy stają się zdrową alternatywą szybkiego jedzenia – co prawda musimy poświęcić czas na ich przygotowanie, jednak nie musimy czekać na odbiór zamówienia. I możemy zjeść je wszędzie – w końcu ich wygoda polega na tym, że zdrowe posiłki przygotowane przez siebie możemy włożyć do torebki i cieszyć się ich smakiem wszędzie, gdzie chcemy i kiedy chcemy.

Moda na zdrowy tryb życia dosięga także pracowników biur i korporacji, którzy coraz częściej otrzymują od pracodawców możliwość uczęszczania na siłownię czy basen w ramach programów pracowniczych, a także zapewnia się im zdrowe posiłki. Firmy oferujące usługi cateringowe rozszerzają więc swoje oferty posiłków na przyjęcia, bankiety i obiady dla firm o zdrowe i smaczne wersje drugich śniadań.