Kiedy słyszymy określenie: “kuchnia polska”, od razu mamy przed oczami barszcz czerwony, żurek, pierogi, bigos, dziczyznę i drób. Kuchnia polska jest dosyć charakterystyczna i na pewno znajdziemy wiele dań, które można zaliczyć do tradycyjnych.
Historia naszego kraju miała ogromny wpływ na kształtowanie się tradycyjnej kuchni polskiej. Zmieniające się granice na przestrzeni wieków, wpływ innych państw oraz multikulturowość sprawiły, że w polskiej kuchni możemy dostrzec inspiracje z kuchni niemieckiej, rosyjskiej, austriackiej, litewskiej czy żydowskiej.
Tradycyjna kuchnia polska to potrawy z produktów rodzimych. Dlatego tak popularne są zboża, fasola, groch, kapusta, sprowadzona przez królowę Bonę w XVI włoszczyzna, a szczególnie ziemniaki, które na stałe zagościły w naszej kuchni. Liczne szlaki handlowe przechodzące przez Polskę wzbogaciły kuchnię w aromatyczne przyprawy i egzotyczne owoce. A co z mięsem? Polskie lasy bogate w zwierzynę, wpłynęły na powszechność dziczyzny na naszych stołach, a gospodarstwa domowe zwiększyły popularność drobiu i wołowiny.
Niestety o naszej rodzimej kuchni nie możemy powiedzieć, że jest zdrowa. Duża ilość tłuszczu i smażonych potraw czyni ją dosyć ciężką i sycącą. Wyjątkiem tutaj są jednak zupy. Mówiąc o kuchni polskiej nie możemy nie powiedzieć o zupach. To danie pojawia się niemal w każdym polskim domu. Aromatyczne zioła, przyprawy, bogactwo warzyw i innych składników czyni z zup prawdziwe dzieła sztuki. Polski rosół gotowany ze świeżych warzyw, między innymi marchewki, selera, pietruszki i cebuli, którego bazą jest świeże mięso to potrawa bardzo zdrowa. Polskie tradycyjne zupy to również barszcz, grzybowa, żurek, kapuśniak i chłodnik.
W zależności od regionu, tradycyjna kuchnia może się nieznacznie różnić. Przepisy na bigos, pierogi czy gołąbki w każdym zakątku polski są inne. Dodatkowo jest wiele produktów charakterystycznych dla danego regionu. Przykładem jest ser bundz i oscypek, który od dawien dawna jest robiony na Podhalu, sękacz i kołduny przygotowywane na Podlasiu czy popularna na Warmii i Mazurach czernina.
W naszej ofercie znajduje się wiele potraw tradycyjnych. Polskiej kuchni możecie zasmakować zamawiając tradycyjne, aromatyczne zupy, różnego rodzaju pierogi, fasolkę czy bigos przygotowywany zgodnie z tradycją, z dodatkiem wędzonej śliwki i mięsa.