Potrawy i poszczególne produkty posiadają różne składniki odżywcze w różnych ilościach. Dobrej jakości, nieprzetworzone jedzenie ma zdecydowanie większą wartość od modyfikowanego i przetworzonego. Wartościowy posiłek oraz produkt oznacza, że ilość witamin, białek, węglowodanów, tłuszczów oraz pozostałych składników jest dostosowana do potrzeb naszego organizmu. Wysoka zawartość odżywczych składników pokarmowych jest wyznacznikiem wartości produktu.
Początkiem do zmiany diety na zdrową i zbilansowaną jest rezygnacja z kupowania gotowych potraw. Wybierając się do pracy lub w podróż często idziemy na łatwiznę i kupujemy gotowe dania. Zdarza się, że wybieramy te powierzchownie zdrowe – jak sałatka – jednak składy mogą pozostawić wiele do życzenia. Żeby mieć pewność, co do tego, co jemy, lepiej samemu przygotowywać posiłki lub dokładnie czytać składy.
Aby potrawa, którą przygotujemy była nie tylko smaczna, ale także wartościowa, należy dobrać odpowiednie składniki. Produkty, które wybierzemy będą podstawą zdrowego i zbilansowanego posiłku. Jak wiadomo, w każdym daniu powinno się znajdować warzywo lub owoc. Zamiast kupować je w markecie, lepiej wybrać się do pobliskiego, sprawdzonego warzywniaka.
Mimo, że znalezienie w pełni niezmodyfikowanego produktu graniczy z cudem, to zdecydowanie warto wybierać te mniej przetworzone i pochodzące z bardziej wiarygodnego źródła. Wiąże się to najczęściej z wyższą ceną, ale dla zdrowia naszego ciała nie powinno mieć to aż tak dużego znaczenia.
Wybierając potrawy z sosami lub pesto, nie trzeba kupować gotowców. Sos pomidorowy ze słoika z długim składem z powodzeniem można zastąpić własnym sosem z pomidorów z dodatkiem przypraw. Wystarczy kilka minut na zrobienie wartościowego sosu bądź pesto.
Kolejną zasadą zdrowego żywienie jest unikanie mąki pszennej. Wszelkiego rodzaju naleśniki, pierogi, makarony i przede wszystkim biały, pszenny chleb to zapychacze, które trzeba ograniczyć.
Podstawą zdrowego odżywiania jest bardzo duża zawartość warzyw. W posiłkach na słodko należy wybierać owoce, zamiast dodatkowego cukru. Pełnowartościowy posiłek powinien zawierać także białko roślinne lub zwierzęce, zdrowe tłuszcze oraz produkty pełnoziarniste.
Komponując pełnowartościowy posiłek należy stawiać na różnorodność! Nie tylko sposobu przyrządzania, ale także kolorów i struktur. Jak wiadomo nie od dziś – je się także oczami.