Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Nie tylko z powodów ideologicznych – czasem z chęci przejścia na lżejszą dietę, bycia bardziej eko albo po prostu na próbę, żeby sprawdzić, czy płyną z tego dla nich jakieś korzyści zdrowotne. Dieta bezmięsna nazywana jest wegetariańską, a jej bardziej radykalną odmianą – odrzucającą wszystkie produkty odzwierzęce – jest dieta typu wegańskiego.
Mimo iż moda na bycie wegetarianinem lub weganinem trwa już jakiś czas, nie wszyscy rozróżniają diety i produkty wege od wegan. Wegetarianie nie jedzą mięsa. Nie odmawiają sobie jednak składników pochodzenia odzwierzęcego: jajek, mleka czy miodu. Mitem jest jednak dość powszechna opinia, że wegetarianie jedzą ryby! Prawdziwa dieta wege nie zawiera żadnego produktu pochodzącego z uboju – mięsa rybiego również. Z kolei weganizm jest bardziej radykalną odmianą diety bezmięsnej, nazywana dietą roślinną. Weganie nie tylko nie jedzą mięsa, ale również żadnego produktu pochodzącego od zwierząt. W ich diecie nie może znaleźć się nic, co zawiera jajka, mleko lub inny nabiał, miód. Posiłki wegańskie opierają się zatem na zbożach, owocach, warzywach, roślinach strączkowych i grzybach, a także na olejach oraz pestkach roślinnych.
Diety wykluczające mięso, a tym bardziej te odrzucające także produkty odzwierzęce, powinny być przez nas kontrolowane na bieżąco. Co powinniśmy sprawdzać? Przede wszystkim to, czy dostarczamy organizmowi wszystkich makro- i mikroskładników w odpowiednich ilościach. Najważniejszym z nich oraz najbardziej problematycznym przy tego rodzaju sposobie odżywiania jest białko. To istotny element budulcowy wszystkich tkanek człowieka, odpowiadający za prawidłowe procesy fizjologiczne, regulujące działalność układu odpornościowego oraz transport tlenu. Czym zastąpić w diecie bezmięsnej lub roślinnej białko kojarzone głównie z mięsem i nabiałem? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne – istnieje szereg skutecznych zamienników. Należą do nich rośliny strączkowe (ciecierzyca, soczewica, fasola, soja), tofu, ziarna zbóż, a także różnorodne pestki i orzechy. Warto także sprawdzić, czy nasze posiłki wegetariańskie dostarczają niezbędnych witamin oraz minerałów, a w razie czego wspomóc się odpowiednią suplementacją.
W odpowiedzi na rosnącą popularność diet wegetariańskich i wegańskich wiele firm cateringowych oferuje tego typu posiłki w różnych wersjach kalorycznych. Catering ten stawia na zdrowe, nieprzetworzone i często ekologiczne produkty. Catering typu wege oraz wegan może stać się naszą codzienną dietą lub inspiracją do późniejszego kontynuowania bezmięsnego lub roślinnego sposobu odżywiania się.