Witaminy są jednym z niezbędnych składników dostarczanych do organizmu wraz z pożywieniem, potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania. Ich niedobór może być spowodowany złą dietą, prowadzeniem niezdrowego trybu życia bądź nadużywaniem używek. Brak odpowiedniej ilości witamin w organizmie prowadzi do gorszego samopoczucia, spadku sił i energii, pogorszenia kondycji skóry, włosów i paznokci a ich długotrwały niedobór może przyczynić się do powstania poważnych chorób, dlatego tak ważne jest utrzymanie odpowiedniej diety bogatej w wartościowe składniki.
Witaminy występujące w organizmie człowieka dzielą się na dwie kategorie – rozpuszczalne w tłuszczach lub w wodzie. Łącznie, jest ich kilkanaście a każda z nich spełnia inną rolę i niesie za sobą inne korzyści.
Jednak co należy jeść, aby dostarczyć nam ich jak najwięcej?
Nie od dziś wiadomo, że produktami bogatymi w największą ilość witamin są owoce i warzywa. Należy jednak pamiętać, że ich największe stężenie występuje w nieprzetworzonej postaci, dlatego najzdrowiej spożywać je w surowym stanie.
Brokuł – uważany za jedno z najzdrowszych warzyw, zawiera olbrzymią dawkę witaminy C i K, ma właściwości przeciwzapalne a także przeciwnowotworowe.
Grejpfrut – bogaty w witaminę C,B oraz E. Dodatkowo, jego spożycie wspomaga przemianę materii.
Borówki – zawierają witaminy A, B, C, E, D oraz mają działanie antyoksydacyjne.
Szpinak – jest źródłem witaminy K i C. Zawiera również kwas foliowy, żelazo i wapń.
Pietruszka – dostarczy wysoką dawkę witaminy A, C oraz żelaza.
Dużą dawkę witamin zapewni nam również dzienne spożywanie nabiału. W mleku i produktach mlecznych, oprócz wapnia znajduje się również spora ilość witaminy A,D i B.
Rośliny strączkowe podobnie jak produkty zbożowe (makarony, kasze, chleb) zapewnią wysoką dawkę błonnika, żelaza, wapnia oraz witamin z grupy B, mające duży wpływ na układ nerwowy i zdrowie psychiczne.
Spożywanie mięsa jest równie bardzo ważne w zachowaniu odpowiedniej diety, bowiem dostarcza nam ono szereg witamin z grupy B, białko, żelazo i cynk. W przypadku mięsa, znaczącą rolę odgrywa jego gatunek oraz sposób w jaki zostało przyrządzone – największa ilość witaminy B1 znajduje się w mięsie wieprzowym a najmniejsza w drobiowym.
Ryby znane są przede wszystkim z wysokiej zawartości kwasu omega-3, który ma wysoki wpływ na pamięć, układ krążenia i odpornościowy. Przy wyborze ryby należy zachować szczególną uwagę na jej pochodzenie albowiem kupując rybę hodowlaną, wielkość toksyn w jej organizmie może znacznie przewyższyć ilość drogocennych składników.